PROBLEM ili IZAZOV

Svi smo (bar većina nas) čuli da problem ne zovemo problemom već izazovom…Problem je teška reč za našu podsvest, ona govori da nešto nije u redu, da treba rešiti nešto teško, onda nas hvata strah, panika briga i onda se ređa još jedan problem, pa još jedan, pa još jedan i tako u nedogled. Jer, fokusirani smo na problem tj. ono što nazivamo i gledamo kao problem, svu energiju usmeravamo na to, to nas iscrpi i može imati pogubne posledice po nas. Problem zapravo sam po sebi nije „problem“ već naš odnos prema tome, kako mi to doživljavamo, a nažalost, od malena smo programirani i naučeni da je to nešto loše, da nešto nije u redu, da treba da se borimo sa tim, … E, sad da to nešto što nam se desilo što je „problem“ preimenujemo i zovemo izazovom ne vredi ništa, možemo ga zvati kako god hoćemo mi se prema njemu odnosimo i dalje kao prema problemu i dalje može biti pogubno po nas. Dakle mi treba prema problemu da se odnosimo drugačije, a možemo ga zvati kako hoćemo. Ako počnemo to da zovemo izazovom, može se desiti da nešto što stvarno smatramo izazovom, što je za nas zaista izazov pretvorimo u problem, što je još gore…

Dakle treba na problem da gledamo drugačije, da se drugačije odnosimo prema njemu, ako nam se desi nešto što nije baš po našoj volji, ne treba da se plašimo, paničimo, grizemo nokte, čupamo kosu, jadikujemo i kukamo nego gledajmo na to kao priliku, kao šansu, to se desilo za naše najveće dobro zapravo, zapitajte se šta možete naučiti iz toga, kako bi to moglo da utiče na vašu izgradnju, za šta bi moglo da bude dobro. U tom trenutku verovatno nećete znati za šta je dobro, ali verujte da je sigurno za neko dobro, a kad se okrenete za neko vreme unazad shvatićete da je baš to trebalo da se desi, da je postojao razlog za to. I sad kad se okrenete unazad i setite se nekog „problema“ koji ste ranije imali i mislili da je problem, sad znate da je bio tu s razlogom, za neko dobro.

Sve protiv čega i sa čime se borimo traje, tako i problemi, zato se ne borimo sa njima već ih rešavamo ili pustimo, ignorišemo. Dobro razmislite da li je to zapravo problem, kakve veze ima sa vama; vrlo često se desi da pravimo od komarca magarca, da neka situacija ustvari nema nikakve veze sa nama, to nije naš problem, onda to jednostavno pustite, ignorišite i nestaće samo od sebe jer mu niste dali pažnju. Zašto biste trošili svoju energiju i bavili se nečim što nije vaša stvar, što nema nikakve veze sa vama?! Pustite…i nestaće!

Ako se tiče vas i ima veze sa nama, nemojte se boriti sa time već rešavajte, nemojte se fokusirati na problem već na rešenje, nemojte misliti i pričati o problemu već o rešenju. Otvorite svoj um, rešenje može da se pojavi u svakom trenutku na najmanje očekivanom mestu, sagledajte situaciju iz više perspektiva, napravite jedan korak koji vodi rešenju, ostanite dosledni i fokusirani na rešenje i doći će vrlo brzo.

Neka problemi postanu izazovi!  

Image

Advertisements
od Smiley

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s